Paraziti u očima ljudi: simptomi i liječenje

razlozi za pojavu parazita u očima ljudi

Očni paraziti su okrugli i ravni, rjeđe anelidi i crvi s bodljikavom glavom, ličinke muha i komaraca. Prodirući u ljudsko tijelo, postupno se šire kroz njega, oštećujući tkiva i organe. Većina ih je sposobna parazitirati u ljudskim očima, izazivajući razvoj oftalmološke helminthiasis.

Klinički se ove teške patologije očituju bolom, osjećajem peckanja, svrbežom, poremećajima vida, lakrimacijom. Kirurško i / ili konzervativno liječenje provodi se odmah nakon postavljanja dijagnoze.

Bolesti uzrokovane parazitima u očima

Poznato je više od 50 uzročnika oftalmološke helminthiasis u ljudi. Neki prodiru izravno kroz sluznicu, oštećujući konjunktivu ili suzne kanale. Drugi zaraze očnu jabučicu iznutra, krećući se u nju mlazom krvi iz crijeva ili jetre. Paraziti počinju aktivno rasti i množiti se, polažući jaja, što dovodi do djelomičnog ili potpunog gubitka vida.

Najčešće dijagnosticirana oftalmološka helmintijaza:

 • onchocerciasis- helminthiasis uzrokovan parazitiranjem onchocerca nematoda (onchocercias) u ljudskom tijelu. Njegov specifični simptom je "zamućenost" rožnice oka;
 • oftalmomiozaje parazitska bolest oka i njegovih dodataka koja se javlja kada uđu ličinke muha ili gadfli. U težim slučajevima mijaze moguće je odvajanje mrežnice ili atrofija vidnog živca;
 • dirofilarijaza- helminthiasis koja se razvija kada ličinka nitaste nematode napadne očnu jabučicu. Pokreti crva izazivaju peckanje, jaku bol i svrbež;
 • sparganosisje ljudska bolest iz skupine cestodoza koju uzrokuju ličinke trakavica iz roda Spirometra. Infekcija se javlja uglavnom kada se jede meso divljih životinja;
 • toksokarozaje kronična zarazna bolest koju izazivaju ličinke okruglog crva toksokare. Izvor zaraze je bolesna životinja (obično pas);
 • koji paraziti mogu živjeti u ljudskim očima
 • toksoplazmozaje kronična parazitska invazija uzrokovana unutarstaničnim praživotinjama (toksoplazma). Njihova vitalna aktivnost popraćena je stalnim oslobađanjem alergena i toksina;
 • koenurozaje pretežno kronična bolest koja se javlja nakon infekcije helmintima iz skupine cestodoza vrste Taenia multiceps. Osoba se zarazi kontaktom sa psima;
 • cistikerkoza- bolest koju uzrokuje ličinka svinjske trakavice koja može dovesti do smanjenog vida i sljepoće;
 • gnatostomoza- bolest uzrokuje jaku bol i često dovodi do smrti. Crvi koji uzrokuju ovu bolest češće zahvaćaju kožu, rjeđe središnji živčani sustav i oči;
 • ehinokokoza očijuprilično je česta bolest. Karakterizira ga stvaranje parazitskih cista u orbitalnoj zoni. Ehinokokoza se razvija uslijed gutanja jaja parazita hranom ili vodom.
 • demodekoza oka, uzrokovana aktivacijom grinja koje žive u lojnim žlijezdama trepavica.
 • Trichinosisje parazitska patologija koja se razvija nakon unošenja trichinella spirali nematoda u ljudsko tijelo.

Nisu spolno zrele jedinke i ličinke opasne za oči, već toksini koje oslobađaju. Upravo oni uzrokuju natečenost kapaka i crvenilo sluznice.

Simptomi očnih parazita

Svaka helmintska invazija ima svoje specifične simptome. Ali oni također imaju mnoge uobičajene znakove oštećenja sluznice i dubljih očnih struktura.

U početnim fazama razvoja patologije javljaju se tipične manifestacije konjunktivitisa:

 • crvenilo vanjske ljuske očne jabučice;
 • povećana lakrimacija;
 • fotofobija;
 • oticanje gornjeg i donjeg kapka;
 • bol, svrbež, peckanje;
 • glavobolje lokalizirane u sljepoočnicama i zatiljku;
 • lagani porast lokalne temperature.

Mala djeca i slabe osobe razvijaju simptome opće intoksikacije tijela. Temperatura raste iznad subfebrilnih vrijednosti (37, 1-38, 0 ° C), apetit se smanjuje zbog napada mučnine i povraćanja.

Za razliku od mnogih infekcija izazvanih virusima, bakterijama i gljivicama, tijek helmintičkih invazija popraćen je znakovima oštećenja drugih organa. To su bolovi u migracijskim mišićima, suha koža, usporeni rast kose i probavne smetnje.

Kako se riješiti parazita iz očiju

Ličinke dvokrilca, protozoe, krpelji i drugi uzročnici parazitskih bolesti mogu brzo uništiti očne strukture. Stoga se liječenje provodi odmah nakon dijagnoze. Pri odabiru terapijske taktike, liječnici uzimaju u obzir vrstu zaraznih sredstava, težinu tijeka bolesti i težinu simptoma.

Ako zaražena osoba odlazi liječnicima s uznapredovalom helmintičkom invazijom, tada konzervativno liječenje često ne uspije.

Parazitski crvi moraju se ukloniti kirurški - otvaranjem i dreniranjem apscesa prema općeprihvaćenim pravilima.

A onda slijedi dugo razdoblje rehabilitacije uz upotrebu antihelmintičkih lijekova.

Narodni lijekovi

Čak je i dugotrajna upotreba moćnih suvremenih antihelmintičkih lijekova često neučinkovita za takve bolesti. Potrebno je hitno kirurško uklanjanje ličinki, jajašaca i spolno zrelih jedinki.

A tradicionalna je medicina potpuno nemoćna kada su oči zahvaćene helminthima. Ni tansy, ni centaury, ni gorki pelin nisu u stanju nositi se s okulacijom okulara.

Korištenje dekocija i infuzija blago ublažava simptome, pa pacijent odgađa posjet liječniku. U međuvremenu se upalni i destruktivni procesi pojačavaju i šire se u njegovim očnim jabučicama. Predisponiraju odvajanje mrežnjače, potpunu ili djelomičnu sljepoću.

Lijekovi

Razvijeni su različiti režimi liječenja oftalmoloških bolesti uzrokovanih crvima. Individualnu terapiju provode samo posebno obučeni parazitolozi. Činjenica je da se nakon smrti helminta i njihove razgradnje mogu razviti intraokularne toksično-alergijske reakcije. Samo iskusni liječnik može umanjiti njihove posljedice.

Sljedeći lijekovi koriste se za ubijanje parazitskih crva:

 • antimatodic;
 • anti-cestodijalno;
 • antitrematode;
 • lijekovi širokog spektra.

Za vanjska sredstva koriste se posebna rješenja za ispiranje očiju. U terapijske režime moraju se uključiti antihistaminici, a po potrebi i antibiotici i antimikotici.

Preventivne mjere

Infekcija mijazom nastaje kada sluznica očiju dođe u kontakt s muhama, mušicama i gadflijama. Stoga liječnici zaraznih bolesti savjetuju upotrebu repelenata u obliku aerosola, gelova, masti. Dimne bombe s insekticidima prilično dobro plaše insekte u prirodi.

Ali jaja i ličinke parazitskih crva unose se u ljudsko tijelo uglavnom hranom. Nestabilni su na temperaturne učinke - umiru zagrijavanjem i kuhanjem. Također je potrebno dobro oprati voće i povrće dovezeno s tržnice i dobro ga pohraniti.

Parazitske bolesti oka ne mogu se samostalno dijagnosticirati i izliječiti.

Često se maskiraju u bakterijske, virusne, gljivične infekcije. I tek kako napreduju, pojavljuju se njihove prepoznatljive značajke.

Pravovremeni posjet liječniku pomoći će spasiti vid i izbjeći njegov gubitak.