Koje testove na parazite treba uzeti odrasla osoba?

Često, pogoršanje dobrobiti uzrokuju razne vrste parazita, koje zamjenjuju za stres ili nedostatak vitamina. Gdje i koju vrstu analize trebate poduzeti da biste identificirali infekciju?

Testovi na parazite - kako i što uzimati - postavlja se ovo pitanje kada se zdravstveno stanje pogoršava bez očitog razloga.

Razne vrste parazita, idealno prilagođene postojanju u ljudskom tijelu, možda se neće manifestirati dulje vrijeme. Obično se djeca koja pohađaju školu ili vrtić s vremena na vrijeme pregledaju na helminte. Međutim, kod odraslih je vrlo često zaraženo parazitima.

Neki simptomi helmintičke zaraze, kao što su:

 • smanjenje hemoglobina u krvi;
 • slab apetit;
 • poremećaj spavanja;
 • mršavljenje;
 • povećana tjelesna temperatura.

Imaju sličnosti s raznim vrstama patoloških stanja.

Vjerojatnost zaraze vrlo je velika. Mnogi ljudi, nesvjesni toga, nositelji su ove ili one vrste. Uz to, štetu ljudskom zdravlju mogu nanijeti ne samo crvi, već i neke protozoe. Njihova prisutnost u ljudskom tijelu dovodi do toksoplazmoze i drugih opasnih bolesti. Očito je da se mora proći analiza na parazite u ljudskom tijelu kako bi se infekcija otkrila na vrijeme i što je prije moguće propisao odgovarajući tretman. Kakve testove za parazite proći, reći će lokalni terapeut.

Kada odrasle treba testirati na parazite

Stručnjaci preporučuju testiranje na parazite ako imate jedan ili više simptoma s ovog popisa:

 • Problemi u probavnom traktu: sklonost zatvoru, proljevu, mučnini, povraćanju, nadimanju.
 • Koža je blijeda zbog nedostatka vitamina i hranjivih sastojaka.
 • Primjećuje se brz umor, gubitak energije, apatija.
 • Tjelesna težina je brzo opadala.
 • Alergijske manifestacije pojavile su se u odsutnosti očitih iritansa (takvu reakciju uzrokuju otpadne tvari crva).

Preporučuje se uzimanje testova (napraviti sveobuhvatnu analizu na parazite) ako se, kao rezultat smanjenja imuniteta, pogoršala otpornost tijela na prehladu.

Osim toga, svrbež kože oko anusa ukazuje na prisutnost helmintičke invazije (enterobijaze), što se može potvrditi ako se testira na parazite.

Koji se testovi obično rade kako bi se identificirali paraziti u ljudskom tijelu?

Ako sumnjamo da smo zaraženi helminmima ili drugim vrstama parazita, želimo odmah započeti liječenje. Međutim, da biste propisali potrebne lijekove, prvo morate provjeriti prisutnost parazita, jer je potrebno razumjeti koja se vrsta njih nastanila u tijelu. Gdje se mogu testirati na parazite, možete saznati kontaktiranjem najbliže klinike.

Analiza stolice

koje testove treba poduzeti na prisutnost parazita

Najjednostavnije i najčešće rješenje u ovom slučaju je analiza izmeta, u kojoj će stručnjaci tražiti jajašca helminta.

Ova vrsta analize omogućuje vam utvrđivanje prisutnosti:

 • okrugli crvi;
 • trematode ili metilje;
 • trakavice.

Međutim, ova vrsta analize ima značajan nedostatak: rezultati analize izmeta na parazite nisu uvijek pouzdani, jer se paraziti množe u određenim razdobljima i možda neće položiti jaja dulje vrijeme. Stoga se za veću pouzdanost analiza izmeta na parazite ponavlja 2-3 puta s razmakom od nekoliko dana.

Proširena analiza stolice

Uz standardnu ​​analizu izmeta, postoji i detaljna, čija je pouzdanost i točnost puno veća. Ova vrsta dijagnostike, koja se temelji na PCR tehnologiji, pomaže u otkrivanju DNA parazita, uključujući mrtve ili neaktivne. Ova metoda omogućuje otkrivanje vrsta crva u tijelu, što znači da će liječnik moći odrediti koji će se lijek učinkovitije nositi s bolešću.

Struganje za enterobijazu

Pinworms su jedna od najčešćih vrsta helminta. Da biste se testirali na ovu vrstu parazita, morate otpisati nabore kože oko anusa, gdje možete pronaći njihova jajašca. Da bi se poboljšala točnost rezultata takve studije, ona se također mora ponoviti nakon nekoliko dana. Ova metoda ispitivanja je bezbolna, ona je, kao i uobičajena analiza za parazite, pogodna i za odrasle i za djecu.

Test krvi

Moguće je utvrditi zarazu parazitima s velikom točnošću ako napravite imunoenzimski test krvi. Ako prođete ovu vrstu analize, možete otkriti prisutnost antitijela i antigena gotovo svih vrsta parazita. U ovom su slučaju antigeni otpadni proizvodi parazita i oni sami, a antitijela su imunoglobulini koji se sintetiziraju u ljudskom tijelu za borbu protiv infekcije. Korištenjem ove metode moguće je dijagnosticirati bolest u ranim fazama, kada još nema puno parazita i lako je nositi se s njima.

Za ovu analizu potrebno je donirati krv iz vene. Rezultat čija je pouzdanost najmanje 95% bit će poznat najkasnije za 9 dana. Naravno, takvo istraživanje je prikladnije za odrasle.

Uz ovu metodu, neke druge metode ispitivanja krvi koriste se za identificiranje parazita, posebno u akutnom obliku helminthiasis. Oni se temelje na raznim metodama ispitivanja koje omogućuju dijagnosticiranje različitih vrsta infekcije kod djece i odraslih s velikom točnošću.

Neke medicinske ustanove nude sveobuhvatan test krvi za otkrivanje različitih vrsta helminta.

Da biste se pripremili za analizu, morate:

 • da je zadnji obrok bio najkasnije 10 - 12 sati prije testa;
 • izbacite masnu, dimljenu i slanu hranu iz prehrane dan ranije;
 • 24 sata prije testa, isključite pušenje i konzumaciju alkohola.