VRSTE PARAZITA U LJUDSKOM TIJELU

paraziti osoba

Moderna medicina se sve više sklona parazitske teorije nastanka bolesti i potvrđuje da kada žive paraziti u ljudskom tijelu, došlo je uzorak u razvoju različitih vrsta poremećaja. Postoji više od 300 poznatih organizama, vodi parazitski način života na površini kože i u čovjeku. Sve vrste parazita imaju različite životne cikluse, mehanizmi parasitism, ali ih ujedinjuje jedno — parazitske bolesti nanose ogromne štete čovjeku.

Klasifikacija vrsta parazita u ljudskom tijelu

Postoji podjela na pravi i lažni parasitism. Slučajevi kada je štetnik na parazita prava ne odnosi se, šteti ako slučajno dođe u tijelo, odnosi na krivi. Primjer služe insekti i pijavica u nazofarinksa ili uški ili ušnih prolazima. Zbog rizika od opsežnog oštećenja, začepljenja dišnih putova potreban je hitan uklanjanje štetočina. Liječenje pravi parazitizam u osnovi droge, ovisno o vrsti štetnika.

Paraziti, koji žive na površini tijela i vanjskih organa

Organizmi, parazitske na površini kože — uši, grinje, bedbugs, neke vrste muha, komaraca. Uzrokuju štetu osobi zalogaja, u obliku kožnih koža kolonije, što uzrokuje lezije na koži. Paraziti su ozbiljna prijetnja za čovjeka, se prenosi infekcija i virusa, kao što su encefalitis, malarija, tifus, kuga, antraks.

Najjednostavnije

Ovaj sitni parazit osoba, sastoji se od jedne stanice i parazitske u različitim organima i tkivima uzrokuje ozbiljne bolesti, često kronične. Među najpoznatije spadaju ameba, Giardia, Toxoplasma. Putevi parazita raznolik, uglavnom kroz hranu i vodu. Neke vrste uzrok smrtonosne bolesti, na primjer, određena vrsta ameba, život u vodi i podiže primarni amoebic meningoencephalitis.

Crvi

U grupu crvi su vrste parazitske crva živi u unutarnje organe živih organizama. Oni su dovoljno velike, žive u tijelu paraziti mogu uzrokovati značajno oštećenje tkiva i organa, a ako se ne liječi čak i postati uzrok smrtnog slučaja.

Odaju takve vrste parazita u tijelu:

 • Oblići, nematoda, dolaze od 1-2 mm (Trichinella) do nekoliko desetaka centimetara (roundworm). Neke vrste, kao što su Ancylostoma, prodiru kroz kožu.
 • Trematodes, flatworms, u narodu dobio ime "peraje" zbog vakuum na tijelu. Infekcija se javlja kada ingested invazivne oblika parazit razvija u tijelu middleware domaćina ili u vodi.
 • Najgore crvi, cestodes, više poznatih imena — traka crva ili Arnie. Dolaze u više od 10-15 m (volujski parazit), a najveći predstavnik, parazit širok, doseže više od 20 am Middleware gospodar i izvor zaraze obično djeluju farma životinje.

Lokalizacija, kako i gdje žive paraziti

Postoji nekoliko oblika lokalizacije. Privremena lokalizacija podrazumijeva boravak parazita u tijelu u razdoblju određenog razvojnog ciklusa. Stacionarna oblik, kada paraziti u tijelu žive cijeli svoj životni ciklus, da nesu jaja u ljudskom tijelu i ne zahtijevaju za svoje sazrijevanje middleware domaćina. Tranzitne oblik lokalizacije smatra se razdoblje migracije parazita na svoje stanište.

Za dijagnozu i liječenje važno je uzeti u obzir kako formu, tako i pogled na lokalizaciju. Na lokaciji se dijele na 2 osnovne grupe. Prva grupa - parazitske na koži organizmi. Paraziti unutar čovjeka, njegova nevjerojatna unutarnje organe, vrste koje mogu živjeti u kostima, u tkivima i tekućinama, čine grupu endoparasites, na njoj su najjednostavnije i helminata.

Paraziti unutar i na ljudskoj koži

Unutarnji paraziti osobe dijele na 2 vrste — paraziti tkiva i paraziti u trbuhu zakona, u svezi s vanjskim okolišem. Postoje i atipične oblike provalama, kada parazite spadaju u neobične za vlastite vrste staništa, što otežava dijagnostiku i liječenje, osobito ako lezije mozga.

Paraziti, koji žive na površini tijela i na vanjskim tijelima imaju dva osnovna načina parasitism, privremena i stalna. Štetočine, ne živjeti na koža živih bića, napajaju preko zalogaja, su privremeni i opasne infekcije. Paraziti, koji žive na ljudskoj koži, narušavaju integritet epitela, uzrokuju dermatoloških bolesti.

Najviše se nalazi vrste

Na česta parazita koji žive na kožnih koža, odnose uzročnik šuge — svrbež krpelja, uši, prizivajući u kosi, i kožu krpelj — uzročnik demodectic šuge. U proljeće i jesen se pojavljuju Ixodes grinje, živjeti u teren i šumovitom terenu. Od najjednostavnijih najčešći takve vrste parazita u čovjeku, kao Giardia, Toxoplasma, trichomonas, ameba, Plasmodium. Na česta crve odnosi se volujski i svinjske parazit i najveći — širok parazit. Među hookworms često dijagnosticira roundworm, pinworms, Trichinella, vlasoglavy. Od trematodes češći Dens jetra i div.

Uobičajeni simptomi zaraženosti

Kada se jaja parazita ili odrasli parazitske organizme spadaju u ljudski organizam, dolazi period inkubacije, tijekom koje je parazitske infekcija može biti bez simptoma. Znakovi ectoparasite vidljive odmah, na koži se pojavljuju alergijske osip, rane koje svrbe. Otkriti endoparasites teže, parazitske bolesti često imaju simptome slične drugim bolestima. Primarni simptomi su uzrokovane djelovanjem toksina, često se percipiraju kao posljedica iscrpljenosti i zanemareni.

Signal za dijagnozu je pojava takvih simptoma:

 • alergijske reakcije na hranu život parazita;
 • anemija;
 • glavobolje;
 • causeless poremećaja spavanja;
 • dyspeptic poremećaja;
 • česta mučnina, bol u području abdomena;
 • poremećaj rada GIT;
 • povećanje tjelesne temperature;
 • bol u jetri ili povećanje organa;
 • česte causeless bolove u zglobovima, mišićima;
 • sve dugotrajne bolesti koje nisu povezane s drugim dečkima pripiše bolesti.

Dijagnostika

Otkriti ectoparasite u koži možete vizualno pregledan i mikroskopskoj analizi tkiva. Otežati dijagnozu može jake alergijske reakcije i sekundarne infekcije, koje izgledaju kao kožnih bolesti, nemaju parazitske porijeklo.

Pravovremeno pronaći prisutnost endoparasites mnogo teže, popis parazita u ljudskom tijelu prelazi stotine vrsta, potrebna je sveobuhvatna dijagnostika, koji se sastoji od nekoliko testova i postupaka:

 • ukupna analiza krvi;
 • Eliza analiza krvi;
 • istraživanje kala;
 • CT i ULTRAZVUK, omogućuje brzo će se otkriti veliki pogled;
 • analiza dvanaesnika sadržaja;
 • istraživanje lučenje 12-zemljani crijeva.

Lijekovi i liječenje

Liječenje parazitskih bolesti mora biti sveobuhvatna, imenuje liječnikom opće prakse na temelju laboratorijskih analiza i individualnih karakteristika pacijenta. To je zbog visoke toksičnosti lijekova, potrebom za redovito praćenje stanja pacijenta. Samostalno liječenje može imati negativne posljedice izazvati po život opasne komplikacije. Ako nametnici u čovjeku obuhvaćeno prijevodom nije tipično, prepoznati rizike i metode liječenja bez stručnjaka nemoguće.

Terensko aktivnosti uvjetno se dijele na tri faze. Faza pripreme je potrebno za uklanjanje toksina iz organizma, ublažavanje akutnih simptoma i za zaštitu unutarnjih organa od štetnih učinaka lijekova. U tu svrhu propisana hepatoprotectors, jelovnik za poseban program preparati za čišćenje organizma, antibiotici, dijeta.

Druga faza — uništavanje parazita, počinju kada stanje pacijenta nastup je stabilan. Veliki crvi, kao što su volujski parazit i velike štetočine u unutrašnjosti tkiva često se uklanjaju kirurškim putem. Na trajanje droga tečaja utječe životni ciklus pojedinca, stupanj lezije.

Treći korak je cilj oporavak organizma i prevencija ponovne infekcije. U slučajevima blage oblike infestacije dovoljno jednostavne wellness tretmana. Parazitske bolesti osobe mogu zahtijevati dugotrajno liječenje i oporavak, prestanak uzimanja lijekova u procesu terapije zateže proces ozdravljenja.

Preventivne mjere

U osnovi prevencije leži poštivanje osobne higijene, obrada hrane i čišćenje pitke vode, poštivanje sanitarnih normi tijekom kuhanja mesa i ribe. Brigu treba voditi prilikom kupanja u slatkim vodama, gdje parasitus veliki broj opasnih štetočina. Zaštita od ectoparasite je primjena kvalitetnih sredstava, preporučuje se izbjegavati kontakt sa zaraženim osobama i predmetima.

Najopasnije smatraju se štetočine koje se pojavljuju u tropima i vrućim zemljama, planira putovanje na takva mjesta, treba pažljivo voditi brigu o zaštiti od insekata. Svi paraziti žive u našem tijelu predstavljaju opasnost za zdravlje i usklađivanje preventivnih mjera spriječiti ozbiljne parazitske infekcije.