Mitovi i istine o crvima - parazitima u ljudskom tijelu

Crvi su paraziti koji pripadaju skupini helminti. Postojeći u tijelu sisavaca, riba i ljudi, hrane se "domaćinom", šteteći organizmu smanjujući nutritivnu vrijednost hrane, izlučujući otpadne tvari, smanjujući imunitet i povećavajući osjetljivost na alergene. Tijekom povijesti borbe protiv helminthiases, čovječanstvo je izumilo mnoge metode liječenja. Razmatramo učinkovitost ovih metoda, učinak prevencije u obliku redovitog uzimanja tableta za gliste i odvajamo istinu od fikcije.

Crvi: paraziti koji su štetni za zdravlje

liječenje parazita od strane liječnika

Iako u prirodi postoje simbiontski paraziti koji postoje na račun domaćina, ali donose ne samo štetu, već i korist glavnom tijelu, crvi su paraziti, čija prisutnost u tijelu značajno narušava zdravlje. Po stupnju oštećenja, helmintoze se uspoređuju s bolestima kao što su tuberkuloza, koronarna bolest srca i kronični proljev.

Crvi su paraziti koji čak iu početnoj fazi helmintijaze mogu uzrokovati poremećaje u radu probavnog sustava, imuniteta i alergijske reakcije. S razvojem bolesti, anemije, bilježe se različiti uvjeti nedostatka zbog potrošnje hranjivih tvari, vitamina, minerala od strane helminta, koji ulaze u ljudsko tijelo s hranom.

Skupina crva, parazita, helminta uključuje okrugle gliste, pinworms, nematode, toxocaras. Što se tiče širenja helmintijaza, uspoređuju se sa zaraznim bolestima, odmah iza gripe. A prisutnost helminta u tijelu u pozadini akutnog zaraznog procesa može značajno zakomplicirati oporavak, produljiti bolest.

Teške helmintoze također utječu na reproduktivnu funkciju, mogu biti uzrok neplodnosti, rođenja djece s teškoćama u razvoju. Širenje crva po cijelom tijelu postaje uzrok invaliditeta osobe.

Prevalencija helminta najčešće se objašnjava nepoštivanjem higijenskih pravila ("bolest prljavih ruku"), kvalitetom životnih uvjeta i onečišćenjem teritorija oko stočarskih farmi, osobnih i komercijalnih. Nepoštivanje sanitarnih i higijenskih standarda: obrada hrane, ruku, površina na javnim mjestima stvara u našim klimatskim uvjetima povoljan okoliš za razmnožavanje helminta i njihov prijenos s jednog nositelja na drugi.

Djeca i starije osobe su najosjetljivije na parazitske bolesti zbog smanjene imunološke obrane. Djeca također još nisu stekla naviku pranja ruku, ali postoji instinkt da se sve pregleda ustima, kao i potreba da grizu nokte i sišu prste.

Mitovi i stvarnost: o liječenju i prevenciji bolesti "helminthiasis"

pravilna prehrana za crve

Postojanje raznih "kućnih", alternativnih metoda liječenja helmintijaze, čovječanstvo duguje mišljenju da je "sramotno" posjetiti liječnika s takvom dijagnozom. Stoga, nakon što su saznali o prisutnosti crva iz rezultata testova ili sumnjaju na helmintiazu po općim simptomima, ljudi često pokušavaju izbjeći savjetovanje sa stručnjakom kupujući "pilule za crve" u ljekarnama ili pribjegavajući "narodnim" metodama liječenja.

Samodijagnoza se često temelji na lažnim indikacijama, a pokušaji liječenja štetni su za zdravlje. Jedan od uobičajenih mitova kaže da je noćni bruksizam, škrgutanje zubima u snu, neosporan znak prisutnosti crva u tijelu, parazita koji doprinose nemirnom snu. Ova verzija nije našla nikakvu potvrdu tijekom znanstvenih istraživanja, najčešće su uzrok bruksizma stres i poremećaji u radu živčanog sustava. A "liječiti se od crva" u ovom slučaju nema nikakvog smisla.

Pogledajmo neke od uobičajenih alternativnih tehnika koje se koriste za helminthiasis.

Konzumiranje velike količine zelenila bogatog aromatičnim tvarima: peršin, kopar, celer, cilantro nema nikakvog utjecaja na helminte i druge skupine parazita koji žive u tijelu i na površini tijela. Na isti način, helminti su ravnodušni prema povrću, voću, narančastim bobicama, kojima se također pripisuje ljekovitost. Povećana količina vitamina opskrbljena velikim količinama zelenila ili bundeve, morske krkavine, mrkve, kakija može na neko vrijeme poboljšati opće stanje, ali ne i izliječiti helmintozu. Ali hipervitaminoza i probavne smetnje kod onih koji vole ovu metodu terapije prilično su česti. Da ne spominjemo mogućnost dodatne infekcije pri korištenju loše opranog bilja: kako bi se riješili jajašca crva, zelje se mora nekoliko puta temeljito oprati prije jela.

Različite vrste ispiranja crijeva, crijevne klizme s sokom od limuna ili češnjaka obećavaju trenutno olakšanje od parazita. Međutim, šupljina tankog crijeva, stanište helminta, nije dostupna za klistire i Esmarchove šalice. Posljedice takve pseudoznanstvene metode nisu lijek za helmintiazu, već kršenje crijevne mikroflore redovitim klistirima i, kao rezultat, erozija njegove sluznice pri korištenju kaustičnih sokova.

Opasnosti od samopropisivanja tableta za gliste

tablete za gliste

Ako narodni lijekovi ne pomognu, onda je potrebno pribjeći lijekovima. Tablete za gliste, lijekovi koji liječe helmintiaze, prilično su česti i slobodno se prodaju u ljekarnama.

Međutim, vrijedno je zapamtiti da postoji prilično velik broj helmintioza i drugih parazitoza, te, unatoč postojanju lijekova s kombiniranim djelovanjem, ne postoji niti jedna "pilula od crva". Za različite vrste helminta proizvode se različiti lijekovi.

Štoviše, lijekovi za helminthiasis su prilično toksični i imaju niz kontraindikacija, kako u pogledu općeg zdravlja, tako i za dobna razdoblja ili fiziološka stanja (trudnoća u različitim razdobljima). Odabir prikladnog lijeka provodi stručnjak koji uzima u obzir sve čimbenike, stupanj infekcije. U nekim slučajevima potreban je tijek liječenja koji kombinira nekoliko lijekova, dodatne lijekove za potporu tijelu tijekom liječenja i prevenciju najvjerojatnijih komplikacija.

Prevencija helmintoze u obliku redovitih antiparazitnih lijekova, koje neki ljudi, posebice uzgajivači kućnih ljubimaca, slijede, može učiniti više štete nego početni stadij bolesti. Djelovanje anthelmintičkih lijekova temelji se na trovanju parazita, ali su otrovni za ljude i ne smiju se uzimati "za svaki slučaj, za prevenciju".