Klasifikacija parazita i crva koji žive u ljudskom tijelu

crv iz ljudskog tijela

Zdravo je živjeti u svijetu - paraziti u tijelu ometaju to. To su niži biljni i životinjski oblici, koji žive na štetu vlasnika. U prijevodu s grčkog, znače - freeloader.

Usput parazitizma, oni mogu biti vanjski i unutarnji.

Paraziti koji žive u ljudskom tijelu podijeljeni su u ravne i okrugle crve.

Ravne se pak dijele na trematode i cistode.

Okrugle crve nazivaju se i nematodama.

Nematode koje žive u ljudskom tijelu

crv parazit iz ljudskog tijela

Koji paraziti žive u tijelu, prije svega nematode - dosežu veliku dužinu i imaju oblik gliste, pa otuda i naziv - okrugli crvi, to su:

 • okrugla glista;
 • pinworms;
 • udica;
 • trihinela.

Roundworm

Jedna od najčešćih nematoda je parazit, koji u nekim slučajevima doseže veličinu od 45 cm. Ženka proizvede 200 000 jajašaca, a taj se proces događa bez obzira na prisustvo mužjaka u tijelu domaćina. Zajedno s izmetom jaja padaju u zemlju, gdje se, kad se pojave povoljni čimbenici, transformiraju u ličinke. Ovim se helmintom možete zaraziti putem prljavih ruku i neopranog povrća, voća, bobičastog voća.

Znakovi infekcije: mučnina, salivacija, gubitak apetita. U prisutnosti velikog broja ascarisa mogu se javiti ozbiljne posljedice, puknuće postoperativnih šavova, pojava pankreatitisa. Okrugli crvi posebno su opasni za trudnice - moguć je njihov prodor u fetus.

Pinworms

Male crve, veličine do 10 mm, zaraze njima uglavnom djeca, češće u vrtićima. Bolesna osoba postaje uzročnik infekcije, a ako se ne poštuju pravila osobne higijene, mogućnost zaraze značajno se povećava. Znakovi pojave crva:

 • noćni svrbež analnog područja;
 • smanjena izvedba;
 • poremećaji spavanja;
 • živčani poremećaji.

Prisutnost pinworma ne prijeti životu pacijenta, ali je prilično neugodna i uzrokuje disbiozu.

Rudarska glista

Parazit od 20 mm ima ružičastu boju, daje manje manifestacija, ali šteta od njega je kolosalna. Njegova usna šupljina ima zube i pločice kojima grize krvne žile. Ličinke prodiru u tijelo kroz kožu bosonogih šetača.

Glavni zadatak ličinki je ući u ljudska usta, odakle se, gutajući slinu, spuštaju u crijeva, gdje se izlučuju odrasli helminti. Hrane se ljudskom krvlju, što rezultira anemijom. Prijetnju predstavljaju njihovi otpadni proizvodi koji truju tijelo. Znakovi prisutnosti helminta su: trajni bronhitis, dermatitis, mučnina, bolovi u trbuhu, probavne tegobe. Srce pati od ovog parazita - može se pojaviti miokarditis.

Trihinela

Ženke crva dosežu do 4 mm, mužjaci su manji. Oni umiru u vanjskom okruženju i održivi su samo unutar tijela. Izvor zaraze je nekuhano životinjsko meso. Kroz krvne žile paraziti se distribuiraju po svim organima, puštaju korijenje i mogu mirno živjeti 20 godina.

Crv trihinele iz ljudskog tijela

Najčešći znakovi infekcije su:

 • povećanje krvnog testa eozinofilnih leukocita;
 • porast temperature na 40 ° C;
 • bol u mišićima;
 • konjunktivitis i oticanje lica.

Paraziti trematode

Helminti, koji su male veličine, imaju ravno tijelo, na kojem se nalaze 2 usisne čaše. Većina njih su hermafroditi. Za razvoj je potreban privremeni domaćin.

Fluke

Helminth - hermafrodit, naraste do 14 mm, utječe na žučne kanale. Jajašca se nakon ulaska u vodena tijela nastanjuju u mekušcima, gdje se razvijaju u ličinke, a zatim se ličinke talože na ribljim ljuskama. Ako u ovom trenutku osoba jede slabo prženu ribu, tada se može zaraziti tim parazitom.

U tijelu svog konačnog domaćina, čovjeka, metilj se unosi u duodenum, gdje ličinka raste do odraslog helminta. Vodena tijela zaražene su metiljom ljudi koji jedu riblje proizvode i rade na vodenim brodovima (njihovi otpadni proizvodi prodiru u vodu).

Šistosomi

Helminti, koji imaju heteroseksualne jedinke, izgledom podsjećaju na igle. Jedan par parazita stvara do 3000 jajašaca u 24 sata. Osoba se zarazi tijekom kupanja ili onečišćene vode. U plućima i krvnim žilama ličinka postaje odrasla osoba. Nakon toga dolazi do polaganja jaja u crijevima.

U prisustvu shistosoma, opaža se sljedeće:

 • bolovi u trbuhu;
 • kršenje apetita;
 • anemija;
 • promjena iz proljeva u zatvor;
 • gubitak težine;
 • kršenje ciklusa kod žena;
 • impotencija kod muškaraca;
 • smanjeni školski uspjeh kod djece.

Kada se uvede u živčana vlakna, moguć je razvoj paralize, oštećenja mozga.

Gdje se mogu nastaniti helminti

Često ljude zanima gdje paraziti žive u ljudskom tijelu?

Lokalizacija je posljedica vrste domaćina koja je ušla u tijelo "parazita". Češće se naseljavaju u probavnim organima, u plućima, srcu, jetri.

Ljudsko tijelo, u kojem živi nametnik, postaje oslabljeno i počinje oboljeti od raznih bolesti, pa kako utvrditi da paraziti žive u tijelu uopće nije teško. Samo trebate biti pažljiviji prema sebi i ako se pojave i najmanje sumnje, ne možete odgoditi posjet liječniku.

helminth u ljudskom tijelu

Da bi se tijelo u kojem živi parazit sa 6 slova izliječilo i postalo zdravo, mora se pridržavati higijenskih pravila, ne piti sirovu vodu i ne jesti loše kuhano meso. Tek tada se rizik od infekcije može smanjiti.

Sjajno je živjeti na ovom svijetu i ne želite razmišljati o parazitima u ljudskom tijelu, ali morate. Napokon, svaka druga osoba na Zemlji zarazi se crvima. Organizam u kojem parazit živi polje je čuda koje će se dogoditi. Ali povjerenje u sudbinu je udio slabih.